Hiteles lapszemle

Szigorítaná az áramszolgáltatás kikapcsolását Lázár
áramszolgáltató kikapcsolás
2011.11.15. - Áramszolgáltatás

A kedden benyújtott, a villamosenergiatörvényt módosító indítvány úgy fogalmaz;"a felmerülő átmeneti pénzügyi nehézségek esetén a hálózati elosztói engedélyes ne érvényesíthesse a rendszerhasználattal kapcsolatban a hálózati rendszerből való kikapcsolás lehetőségét".

A www.napi.hu tájékoztat a javaslatról és annak fogadtatásáról.

Az áram árának egy részét (nagyjából a felét) jelentik a villamosenergia-rendszer használatával kapcsolatos költségek, Lázár javaslata praktikusan azt jelenti, hogy ezek nemfizetése miatt nem lehet kikapcsolni a fogyasztót a szolgáltatásból. A számlák ugyanakkor integráltak, azaz a jelenlegi rendszerben aligha lehetséges "csak" a rendszerhasználati díjak megspórolása, nemfizetése, így egyelőre nem látszik, hogy a módosítás pontosan milyen célt is szolgál. A szakma döbbenten áll a javaslat előtt - fogalmazott lapunk kérdésére egy piaci szereplő.

Ha mégis feltételezzük, hogy a fogyasztó ezzel megúszhatja a számla felének kifizetését, a rendelkezés elfogadása akkor is a lakossági eladósodás növekedését jelenti majd (a kormány hangoztatott céljaival szemben), a hálózatüzemeltetők pedig akár perek tízezreinek megindítására is kényszerülhetnek követeléseik behajtására. Ráadásul a javaslatból eredő többletterheket csak a hálózati üzemeltetők viselnék, a szolgáltatók, áramkereskedők nem, előbbi társaságok pedig szélsőséges esetben el is lehetetlenülhetnek, amennyiben tömeges méreteket öltene a lehetőség kihasználása.

Az eredeti cikk itt olvasható

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek