Hiteles lapszemle

Létminimum 2011
létminimum KSH jövedelmi szegénység
2012.06.05. - megélhetés

Megjelentek a KSH 2011-es évre kalkulált létminimum számításai. Ezek azt mutatják, hogy 210-ről 2011-re 6,6%-kkal nőtt a létminimum, így ez egy négy fős - két felnőtt, két gyerek - család esetében havi 243 ezer forintra nőtt.

A létminimum, az az értékösszeg, amely biztosítja a - a társadalom adott fejlettségi szintjén konvencionálisan alapvetőnek minősülő - szükségletek kielégítését a háztartásokban élők számára. Az emögötti fogyasztás összetevőire a társadalmilag még elfogadható szükséglet-kielégítési szint a jellemző, nem pedig az alultápláltság, vagy az egészségtelen, túlzsúfolt lakásviszonyok, illetve a társadalmi elvárástól teljesen elmaradó ruházkodási, kulturális körülmények.

A létminimumértékeket úgy számítják, hogy a fogyasztási egységek háztartástípusonkénti számát és az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéket összeszorozzák. Ez a tipikusnak tekinthető, két aktív korú személyből és két gyermekből álló háztartás létminimumértéke 2,90 x 83 941 Ft = 243 429 Ft-nak felelt meg. E háztartásban az egy főre jutó átlagos létminimumérték 60 857 Ft volt. A különböző háztartástípusokra érvényes egy főre számított értékek 2011-ben a 68 ezer Ft-os átlag körül, az 51 ezer és 84 ezer Ft közötti sávban szóródtak.

Kapcsolódó cikkek:
portfolio.hu
ksh.hu

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek