Hiteles lapszemle

Behajtás a közjegyzőknél
közjegyző behajtás fizetési meghagyás
2010.06.03. - behajtás

Gyorsabb lehet az adósságbehajtás a jövőben, június elsejétől ugyanis nem a bíróságok, hanem a közjegyzők járnak el a fizetési meghagyások ügyében. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke szerint a bíróságok másfél év alatt, míg a közjegyzők pedig akár két hónap alatt be tudják majd hajtani a követeléseket.

 

A fizetési meghagyást a magánszemélyek szóban és írásban a közjegyzőknél, míg a jogi személyek, és azok, akik jogi képviselő segítségével intézik az ügyeiket, elektronikus úton, a közjegyzői kamara által megadott honlapon keresztül tudják benyújtani - mondta az InfoRádiónak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

A június elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint jelentősen lerövidülnek a határidők: az elektronikusan beérkező fizetési meghagyást három munkanapon belül kell kibocsátani, a papír alapon beküldött igénylést 15 napon belül kell teljesíteni - tette hozzá Tóth Ádám.

A kötelezett a kézbesítést követő 15 napon belül élhet ellentmondással a közjegyzőnél. Ha ezt nem teszi, akkor a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, és olyan a hatálya, mint a jogerős bírósági ítéletnek. Az ellentmondás viszont perré alakítja át a fizetési meghagyást.

A kamara eljárási díjat szed a fizetési meghagyások után, ezek legfeljebb felét szétosztja a közjegyzők között. A díj alapja a pénzkövetelés összege, annak 3 százalékát, de minimum 5 ezer és maximum 300 ezer forintot kell befizetni.

Korábban átlagban 12-14 hónap alatt sikerült behajtani az adósságokat, ez most ideális esetben 50-60 napra rövidül le - fűzte hozzá a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Az elmúlt három évben jelentősen nőtt a fizetési meghagyások száma: három évvel ezelőtt 300, 2008-ban 400, tavaly pedig összesen 580 ezer ilyen igényt nyújtottak be Magyarországon.
 

Teljes cikk -> itt

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek