Hiteles lapszemle

MNB - a bankok hitelkínálata továbbra is visszafogott
fizetőképesség jegybank Magyar Nemzeti Bank
2010.06.08. -

A Magyar Nemzeti Bank legújabb, a hitelezéssel kapcsolatos felmérése szerint a bankok hitelkínálata továbbra is visszafogott, miközben a lakosság és a vállalatok hitelkereslete erősödik - mondta Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási szakterületének vezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. (MTI)

A jegybank felmérése alapján a kereskedelmi bankok egyre több, korábban felvett hitelt strukturálnak át, azaz valamilyen könnyítéssel élnek a nehéz helyzetbe jutott ügyfelek felé, hogy helyreállítsák a fizetőképességüket. A jegybanki összegzés szerint 2010 első negyedévének végén az átstrukturálások a hitelportfólió mintegy 3,5 százalékát tették ki a vállalati kölcsönök esetében, a háztartások által felvett jelzáloghiteleknél ez az arány meghaladta az 5 százalékot.

 

Tabák Péter elmondta: a lakáscélú jelzáloghiteleknél a hitel-fedezeti arány mérséklésével a bankok kismértékben szigorították a korábbi feltételeket, egyúttal a bankok az idei első negyedévben széles körben észlelték, hogy a lakosság körében nőtt a forintalapú jelzáloghitelek iránt az igény.

 

Az igazgató kifejtette: a bankok olyan válaszokat adtak, hogy azok alapján az átstrukturálásokat követően ismételten későn, vagy nem fizető adósok (a 30 napon túli fizetési késedelembe esők) aránya a nagyvállalatok esetében alig 3,5 százalék, míg a kis- és középvállalkozásokat tekintve 9 százalékot ér el. Ezzel szemben a háztartások estében ez az arány elérte a 20 százalékot, ami jelentős romlás 2009 negyedik negyedévéhez képest.

 

Az igazgató szólt arról is, hogy a vállalati hitelek esetében a bankok többsége továbbra is fenntartja a szigorú hitelezési előírásokat, továbbá egy olyan bank akadt, amely tovább szigorított a korábbi feltételeken. Elmondta: a következő félévben már egyetlen bank sem számít arra, hogy a hitelezést tovább szigorítaná. Várható, hogy a 2007 óta tartó szigorítási ciklus véget ér, de a kemény hitelezési feltételek fennmaradása továbbra sem támogatja a gazdasági fellendülést.

 

Ez különösen igaz a beruházási hitelek esetében, holott ezeknél a kölcsönöknél a bankok növekvő hitelkeresletet tapasztalnak - fűzte hozzá. A jegybanki felmérés alapján a lakáscélú hitelek esetében a bankok kismértékben szigorították a hitel-fedezet arányt (az úgynevezett loan to value - LTV mutatót). A hitelintézetek a következő félévben a minimálisan megkövetelt hitelképességet, valamint a jövedelemarányos havi törlesztőrészlet maximális arányát tervezik valamelyest szigorítani, elsősorban a devizahiteleknél. A felmérés szerint a 2010. márciusi új szerződéskötések alapján az elmúlt negyedévben előírt keményebb feltételek nem voltak hatással a hitelkibocsátásra.

 

Az eredeti cikk megtalálható: itt

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek