Hiteles lapszemle

Matolcsy: Ki kell mentenünk a devizahiteleseket!
Matolcsy
2010.06.08. - devizahitel

Sokba fog kerülni az államnak és a bankrendszernek, de ez tűnik egyedüli megoldásnak.

A forint gyengülése a devizahiteleseket érinti a legérzékenyebben. A TV2 Mokka című műsorában a lelendő gazdasági miniszter Matolcsy György egy olyan állami alap létrehozásáról beszélt, amelybe a devizahitelesek bejelentkezhetnek, és ahol forintosíthatják hiteleiket.

Ugyan ez sokba kerül a bankrendszernek és az államnak is. Azonban a devizahiteleseket ebből a helyzetből ki kell mentenünk - fogalmazott Matolcsy György. Véleménye szerint gazdasági összeomláshoz vezetne, ha bedőlnének a hitelek.

Jelenleg  700 ezer embernek van kilencven napon túli tartozása a 6 millió devizahiteles közül.

Gazdasági elemzők szerint a hitelek forintosítása kockázatos, sok munkát igénylő megoldás, ugyanakkor, ahogy Matolcsy is fogalmazott a devizahitelek bedőlése is nagy kockázattal jár.

Az FHB vezérigazgatója, Gyuris Dániel szerint segíteni kell az igazán bajba jutott devizahiteleseken, hiszen ilyen jellegű árfolyamváltozás már a nem kalkulálható kockázatok közé sorolható, de nem feltétlenül jó, hogy ilyen módon megkülönböztetik a forintban és a devizában eladósodottakat.

Jónak tartja viszont a devizahitelesek megmentésére tett javaslatot a portfolio.hu elemzője, Bán Zoltán, de arra hívja fel a figyelmet: súlyos problémákat gerjeszthet az is, hogy ilyen kevés részlet ismeretében került nyilvánosságra a javaslat. Nem is a hatalmas költségvetési hatások jelentik az első számú problémát és nem az, hogy technikailag nagyon nehezen tűnik megvalósíthatónak az ötlet, hanem a forint árfolyamára minden fajta ilyen program drámai hatással járhatna - mondta a Kossuth Rádiónak. Bán Zoltán szerint tehát a költségvetés kibírná ezt a rendkívüli kiadást, de kérdés, hogy reagálnának a hitelminősítők és a Nemzetközi Valutaalap a hitelesek terheinek átvállalására, amely növelhetné a költségvetési hiányt.

 

Az eredeti cikk megtalálható: itt

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása Állami alap segít a devizahiteleseknek A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Mire számítsanak a devizahitelesek? Így segítene a kormány a devizahiteleseken Már idén megmenekülhetnek a hitelesek Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek