Hiteles lapszemle

Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni
moratórium kilakoltatás forinthitel devizahitel
2010.06.09. - gazdaság

A kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be, a személyi jövedelemadó kulcsát pedig 16 százalékban határozná meg - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a parlamentben, ahol 29 pontos gazdasági tervét ismertette.

                 (hitelekre, kilakoltatási moratóriumra vonatkozó gazdasági tervek sárgítva kiemelve)

Orbán Viktor szerint eljött az idő, hogy a gazdaságban is új kerüljön a régi helyébe, mert a régi rendszer nem alklamas arra, hogy kivezesse az országot ebből a helyzetből.

A miniszterelnök kedden az Országgyűlésben a magyar gazdaság helyzetéről szólva kijelentette: a Fidesz-KDNP egyértelmű, határozott felhatalmazást kapott a választóktól az új rendszer felépítésére, az emberek azt várják, hogy az egész régi rendszert lebontsák.

Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságban is, az élet minden területén alapvető változások lesznek. A nemzeti együttműködésben egy új politikai rendszer alapjait rakjuk le. Az ország sorsáról van szó, legalább 12 menetre kell felkészülni a következő hónapokban  - szögezte le.

Kidolgozta az első akciótervet a kormányt - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az akcióterv két fő gondolata: az új gazdasági rendszer kidolgozása és a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése.

Az új gazdasági rendszerben a spekulatív kapitalizmus helyett a termelő kapitalizmusra, vagyis a spekuláció helyett a munkára kell koncentrálni, így jöhet létre 4 év alatt 10 millió munkahely - hangoztatta a kormányfő.

Az egyik legfontosabb elem, hogy új adórendszert új alapokra kell helyezni, amely munkabarát, egyszerű, teljesíthető és igazságos. Jelentős adócsökkentés és az adózás leegyszerűsítése a két fő lépés - mondta.

Családi adózás, 16 százalékos szja, bankadó

Az első akcióterv intézkedései:  az első, hogy a  kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be.

Cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt, vagyis a társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni.

Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó kulcsot javasol a kormány.

A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölése.

Orbán Viktor szerint a vérszerinti egyenes ági rokonoknál az  "államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs".

Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni.

Orbán Viktor kormányfő azt javasolja, hogy az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd "térjünk át egy újra".

Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia és adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot - kezdeményezte a kormányfő.

Orbán Viktor a kormány gazdasági akcióterve tizedik intézkedéseként kedden azt javasolta, hogy fogadják meg a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérését, és tegyék újra áfamentessé az adományozást.

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék. A kormány külön előterjesztést készít az európai uniós források radikális átrendezésére a kis- és közepesvállalkozások (kkv) javára.

A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az Magyar Nemzeti Banknál is.

A kormány azt javasolja, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

A pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentik 15 százalékkal.

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra. A kormány javasolja a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

A kormány azt javasolja, hogy jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehessen bejegyezni.

Az állami vállaltoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

Bevezetik a bankadót: a bankok, biztosítótársaságok és pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetését emeljék 13-ról 200 milliárd forintra. A kormány tárgyalásokat kezd a bankok képviselőivel, hogy a "bankadót", milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között; Orbán Viktor közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy vezessék be a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élelmiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

A miniszterelnök felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal. A kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot.

Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.

Nem csak látja, ki is mondta az igazságot

A kormány a gazdaságpolitikáját a valóságra alapozza - mondta Orbán Viktor a gazdasági akcióterv 29 pontjának ismertetése után.

A nemzeti együttműködés rendszerének felépítésében a siker fontos feltétele, hogy a kormány nemcsak látja, hanem megpróbálja ki is mondani az igazságot - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte: a kormány talpra állítja a gazdaságot, újra lesz Magyarországon szociális biztonság, helyreállítják a demokratikus normákat, "újra mind a tízmillió magyarnak jó lesz majd magyarnak lennie".

 

 

Az eredeti cikk megtalálható: itt

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek