Hiteles lapszemle

Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás
devizahitel, életbiztosítás, K&H, OTP, CIB, Unicredit
2010.08.08. - devizahitel

Bár sok frankhiteles ügyfél kötött a hitelfedezeti életbiztosítást a hitele mellé, annak érdemes felülvizsgáltatnia a haláleseti összeget. Aki két évvel ezelőtt felvett egy 5 millió forintos lakáshitelt svájci frank alapon és kötött mellé egy 5 millió forintos hitelfedezeti életbiztosítást, annak a fennálló tartozása az árfolyamváltozás következtében - futamidőtől függően - még késedelem nélküli törlesztés esetén is elérheti a 6,5 millió forintot.

A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy igaz-e, hogy az életbiztosítás az adós halála esetén csak 5 milliót fizet és a fennmaradó 1,5 millió forintos tartozás az örökösökre száll?

A K&H Bank képviseletében elmondták, hogy ez sajnos így van, tekintettel arra, hogy a fenti példában említett biztosítás alapján mindenképpen 5 millió forintot fizet a biztosító függetlenül az árfolyam alakulásától.

A biztosító által kifizetett összeg az aktuális árfolyamon előtörlesztés formájában csökkenti a fennálló tőketartozást.

Frankhitelek átváltása: 175-ös árfolyam felett a K&H ennyivel tud segíteni

A Sopron Bank is megerősítette a felvetésünket. A bank szerint ez sajnos valóban így van, hiszen a hitelfedezeti életbiztosítás konstrukció ezt a szolgáltatást nyújtja. A biztosítás értéke általában a kölcsön folyósításkori forint ellenértékre lett meghatározva, megkötve. A probléma elkerülésének érdekében lehetőség van befektetési típusú életbiztosítás kötésére hitelt meghaladó összegre, vagy a hitelfedezeti és a befektetési típusú életbiztosítás kombinálására az ügyfél által meghatározott összegre.

Új szlogennel üzent hadat a nagyoknak a feltörekvő bank

A jelenlegi árfolyamszint mellett a Volksbanknál is adósságot örökölnek az elhunyt - bár életbiztosítással rendelkező - devizahiteles ügyfél örökösei.

Harnos András, az AEGON Hitel Zrt. vezérigazgatójá
nak válaszából kiderül, hogy amennyiben a hitel devizaneme eltér a biztosítási szerződés devizanemétől, a kifizetéseknél előfordulhat, hogy azok a hiteltartozást nem fedezik, ugyanis az árfolyam változások iránya kedvezőtlenül is érintheti az ügyfelet, ezáltal a forintban kifejezett tartozás összege növekedhet. Azon terméküknél, amely figyelembe veszi az árfolyamváltozást, az ügyfél nem visel árfolyamkockázatot.

Jöhet bármilyen ítéletidő, akkor sem kötnek lakásbiztosítást

A Budapest Bank képviseletében a Pénzcentrum.hu-nak elmondták, hogy a biztosítási feltételek szerint a biztosított halála esetén a biztosító a biztosítási esemény időpontjában a kölcsönszerződés alapján fennálló tőketartozást fizeti meg. Devizában nyújtott kölcsönök esetén a tőketartozás a devizában nyilvántartott aktuális tőketartozás és a Budapest Bank adott devizára vonatkozó, a tőketartozás kimutatásának napján érvényes deviza vételi árfolyamának szorzata. A fentieknek megfelelően a leírt esetben a biztosító kifizeti a teljes, 6,5 millió forintos tartozást.

30 ezer frankhitelest érint az augusztusi kamatcsökkentés

Kozák Judit, az Allianz Bank vezérigazgatója elmondta, hogy a bank valamennyi jelzálogkölcsönéhez kapcsolódóan csoportos hitelfedezeti személybiztosítást köt kölcsönügyletenként két személyre (aki a kölcsönügylet Adósa/Adóstársa) vonatkozóan, melynek díját a bank fizeti, így a kölcsönfelvevőknek az életbiztosítási védelem teljesen ingyenes. Az életbiztosítás kedvezményezettje az Allianz Bank, így a futamidő alatt bekövetkező tragédia esetén a teljes kölcsöntartozást a biztosító kiegyenlíti (legfeljebb 30 millió forint tőke és járulékai erejéig) a bank felé. Ebből következően nem fordulhat elő a fent felvázolt helyzet, miszerint a hitelfedezeti életbiztosítás az árfolyam változásából fakadóan nem nyújt elég fedezetet a kölcsön visszafizetéséhez.

Már az Allianznál sincs több euróhitel

Az OTP Bank tájékoztatása szerint ilyen jellegű konstrukció nem volt a banknál. Deviza alapú hitel felvétele esetén DEVIZA Forrás Életbiztosítást lehetett kötni, aminek havi biztosítási díja az árfolyam változásától függően alakult minden hónapban. Az értékkövetésnek köszönhetően egy sajnálatos biztosítási esemény bekövetkezésekor az OTP Banknál nem fordulhat elő, hogy a biztosítási összeg nem fedezné a hiteltartozás összegét.

OTP - mi lesz a már átvett euró alapú kérelmekkel?

A CIB Bank Hitelfedezeti Védelem szolgáltatása a teljes fennálló tartozást kifizeti ilyen esetben.

Frankhitelek: könnyít az UniCredit is

Az UniCredit Bank a hitelfelvevő ügyfél és családja anyagi biztonsága érdekében javasolja, de kötelezően nem írja elő, hogy ügyfelei hitelfedezeti életbiztosítást kössenek a felvett hitelek mellé. A biztosítás megkötését ugyanúgy ügyfelei döntésére bízza, mint azt, hogy melyik biztosítótársasággal szerződnek, így a biztosítási szerződések az egyes konkrét esetekben eltérőek lehetnek.
 

Az eredeti cikket itt találja.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása Állami alap segít a devizahiteleseknek A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Mire számítsanak a devizahitelesek? Így segítene a kormány a devizahiteleseken Már idén megmenekülhetnek a hitelesek Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek