Hiteles lapszemle

Spórolj a bankszámlán
bank lakossági folyószámla megtakarítás
2010.08.30. - folyószámla

Manapság már nem a munkáltatónk határozza meg, hogy hol nyissunk számlát, a banki ajánlatok dzsungelében pedig nehéz eligazodni, kiválasztani a legjobbat. Pedig ha jól választunk, több tízezret spórolhatunk éves szinten a tranzakciós díjakon!

Hányszor szoktam készpénzt felvenni automatában? Hajlandó vagyok-e több kilométert gyalogolni a saját bankom ATM-éig, vagy lusta vagyok, és kiveszek bármelyikből? Csekken fizetem a számláimat, vagy inkább online átutalom, esetleg csoportos beszedést választok? Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket kell megválaszolnunk, ha a számunkra legjobb bankszámlát szeretnénk kiválasztani, éppen ezért nincs is olyan kategória, hogy legjobb bankszámla - hacsak nem kerül minden tranzakció nulla forintba.

Szerencsére ma már mi, ügyfelek is egyre tudatosabban választunk számlacsomagot, figyelünk a különféle díjtételekre, az ár-érték arányra - legalábbis a Raiffeisen ügyfélszokásokat vizsgáló felmérése szerint, ugyanakkor sokan kényelmességből, vagy lustaságból maguk sem tudják, hogy feleslegesen fizetnek havonta akár ezer forintokkal is többet, ugyanazért a szolgáltatásért. Nekik segítünk rendszeres banki számlacsomag-körképünkkel.

Legutóbbi, márciusi piaci körképünk során módosítottunk képzeletbeli ügyfeleink tranzakciós összegein, már csak azért is, mert az elmúlt néhány évben némileg emelkedek a fizetések, de a számlahasználati szokásaink is. A következőkben a kapott ajánlatokat vetjük össze, melyeket 12 bank szolgáltatott. A diákoknak, valamint nyugdíjasoknak szóló számlacsomagokat nem vettük figyelembe, hiszen az átlagos, fizetésből élő ügyfelek esetére voltunk kíváncsiak.

Még egy átlagos ügyfél is nyolcszoros különbséggel találkozhat!

Az általunk felvázolt A-ügyfél 130 ezer forintos havi jövedelemmel rendelkezik, melyet minden hónapban az adott kereskedelmi banknál nyitott számlájára utaltat. A postára járás elkerülése érdekében beszedési megbízást ad a banknak, hogy ezúton egyenlítse ki három közüzemi szolgáltatóval szemben fennálló havi számláját, ezenkívül bankon belül (20 ezer forint) és bankon kívül (26 ezer forintot) is utal át pénzt, mindezt otthonról az interneten keresztül. Készpénzt háromszor vesz fel egy hónapban, kétszer saját ATM-ből (26, illetve 13 ezer forintot) és egyszer idegen ATM-ből 6 ezer forintot.

A tizenkét bank ajánlata közül A-ügyfél számára most már hosszú ideje az Allianz Bank ATM Plusz bankszámlája jelenti a legjobb választást, amely mindössze havi 248 forintba kerül, megnyitása pedig mindössze egy feltételhez kötött: minden hónapban legalább 70 000 Ft egyösszegű átutalásnak kell érkeznie a számlára. Ezzel szemben a legdrágább csomag (A Citibank Citicomfort számlacsomagja), több, mint nyolcszor ennyibe kerül, ami éves szinten 21 324 forintos eltérést jelent.

 


A dobogó második fokán a KDB Bank Elektronikus számlacsomagja található, mely 515 forint havi költséget jelent használójának, a harmadik legjobb ajánlat pedig a Raiffeisen Bank vadonatúj számlája, a DíjNullázó számla jelenti, mely alig többe, 532 forintba kerül havonta, minden tranzakcióval együtt. Mindkét ajánlat igénybevételének feltétele, hogy havonta legalább 120 ezer forint átutalás történjen a számlára, a Raiffeisen esetében ez azonban két tételben is megtörténhet.

A teljes cikk itt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek