Hiteles lapszemle

Mire számítsanak a devizahitelesek?
devizahitel MNB CHF árfolyam
2010.08.30. - hitel

Hétfőn pesszimista volt a jegybank, szerdán a kormány cáfolta, hogy újra tárgyalni akarna az IMF-fel, csütörtökön elemzők a forint elleni spekulációt javasolták – nem csoda, hogy a svájci frank a héten új történelmi csúcsra drágult. A benzin olcsóbb lett, a vagyonadó megszűnt, a Vértesi Erőmű csődvédelmet kért – ez is volt a héten.

Hétfőn a nemzeti bank monetáris tanácsa, senkit meg nem lepve, úgy döntött, hogy ismét helyben marad az alapkamat. [1] A kamatszint már négy hónapja 5,25 százalék, egyre többen nem a csökkentés folytatását várják, hanem kamatemelés elkezdését.

Hétfőn legalább annyira várták az elemzők az inflációs jelentést, mint a kamatdöntés az MNB-től. Nos, megkapták: a központi bank szakértői azt mondják, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint lassabb kilábalás, nagyobb drágulás és hiány [2] vár ránk, főleg ez az utóbbi szállhat el durván. Rossz hír a nyugdíjasoknak, hogy kiderült: a költségvetési tanács mellett a jegybank sem vár 3 százalékot eléri GDP-bővülést, így ugorhat az extra nyugdíjemelés [3]. Visszatérhetnek viszont [4] a kétszámjegyű betétkamatok, bár a bankok csak elvétve akcióznak.

Visszatérve az MNB-re: a jegybank borúlátó jelentése és Simor András szavai hétfőn már adtak egy pofont a forintnak, és a lejtmenet – részben a nemzetközi rossz hangulat miatt is – kedden tovább tartott. Délelőtt megrogyott a forint, [5] az elemzők a devizahitelesek rémálmáról beszéltek. Délután úgy tűnhetett, javul a helyzet, miután a Bloomberg hírül adta, hogy ősszel ismét tárgyal hazánk az IMF-fel.

A Matolcsy-minisztérium azonban szerdán gyorsan lehűtötte a reményeket, amikor közölte, [6] hogy félreértették a keddi közleményüket: lesz ugyan újabb tárgyalás a valutaalappal, de hitelszerződést nem akarunk. Nem csoda, hogy a forint ismét gyengülni kezdett – megdrágítva nemcsak a lakossági és a vállalati devizaadósok, hanem az állam finanszírozását [7] is –, és a helyzetet tovább rontott az IMF szóvivője, amikor bejelentette: nem tudja, mikor lesz újabb tárgyalás. [8]

Szerdán a svájci franknak sikerült is történelmi csúcsra drágulnia [9], délután 219,75 forinton állt az árfolyama, ekkorra a forint lett a világ legrosszabbul teljesítő fizetőeszköze. Nem csoda, hogy hamar megjelent az első olyan elemzés, ami kimondta, hogy spekulálni kell a forint ellen, [10] mondván: ha a frank átlépi a 220 forintos szintet, Magyarország ismét reflektorfénybe kerülhet. A zilált hetet végül a pénteken közölt, biztató amerikai GDP-adat révén némi megnyugvással zárhattuk.

Persze nemcsak a forinttal volt baj a héten. Közel félezres leépítés lesz Móron, [11] ahol a DEH Dräxlmaier egy éve vett meg egy üzemet, amit most bezár. Csődvédelmet kért a Vértesi Erőmű, [12] miáltal kilencven napos haladékot kapott, hogy talpra álljon; egyébként augusztus 30-ig 6 millió eurót kellett volna fizetnie egy meghiúsult System Consulting-szerződés miatt; ez utóbbi cég Kapolyi László érdekeltségébe tartozik egyébként.

Nem ő volt az egyetlen nagyvállalkozó, akiről az elmúlt napokban hallani lehetett. Csányi Sándor egy interjúban kritizálta a kormányt, [13] mondván: hiba a devizahitel-tiltás és nem jó a nem fizető adósok állami védelméről beszélni. Az OTP-részvények tulajdonosait viszont megörvendeztette azzal, hogy jövőre talán lesz osztalék. A Figyelő is foglalkozott Csányival, nagy cikket szentelve annak, hogy ő vagy Simicska-e a gazdasági nagyúr? [14] A cikkből ez végül nem derült ki, de az igen, hogy az Orbán-közeli gazdasági elit befolyása szinte akkora, mintha ők kormányoznának.

A hét menedzsere alighanem Winkler János lett: őt úgy választották meg [15] a Malév-elnökségről egy hónap után lemondó [16] Urbán László helyére a légitársaság igazgatóságának elnökévé, hogy állítása szerint erről nem is egyeztettek vele. A Malévnál más személyi változás is volt, szintén néhány héten belül a második kereskedelmi igazgató is távozott [17].

Jöttek rossz hírek a határokon kívülről is. A Moody's újabb leminősítéssel fenyegette meg Európát [18] , míg a Standard & Poor's nemcsak beszélt: negatívra rontotta az írek adósosztályzatát. [19] Ezt azzal indokolta, hogy egyre nagyobb állami támogatás kell a gyengélkedő bankrendszernek. Még nagyobb bajban a görög bankrendszer is, amiből menekítik a pénzt a görögök. [20]

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy már az amerikai milliomosok is e [21]gyre pesszimistábbak [22], a bizakodásukat mérő index éves mélyponton van. Talán még az is fájt nekik, hogy Amerika helyett minket választott [23] az Audi. Emellett mi annak is örülhettünk, hogy 25 milliárdos beruházással Dunaföldvár lesz az ország bioetanol-fővárosa [24] ráadásul a hagyományos üzemanyagokból is olcsóbban tankolhatunk [25] szerda óta. És mindezeken túl: megszűnt a legkisebb állami bevételt hozó sarc, a vagyonadó [26].

Az eredeti cikk itt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása Állami alap segít a devizahiteleseknek A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Ki védi meg a devizahitelest? Fanyalog az ellenzék az egykulcsos adó miatt Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni Továbbra is titkolják a bankok hitelbírálati szisztémájukat Újraindítanák a devizahitelezést őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Bankok feketelistája: kétes ügyleteket is gond nélkül pénzeltek A kormány előtt az adósok mentőöve Így segítene a kormány a devizahiteleseken Már idén megmenekülhetnek a hitelesek Forinthitel körkép K&H forinthitel gyorsított hitelbírálattal Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Szász Károly: az adósoknak vissza kell fizetniük a felvett hiteleket Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Lesz többféle autóhitel: sorban állnak a kereskedők az engedélyért Mit várhatna a deviza hitelesek 2011-ben Egy kis újdonság Vizsgáztat a PSZÁF Hitel helyett megtakarítás Az OTP válasza a kormány Otthonvédelmi Akciótervére Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Ki bérel lakást? Sokat érnek a bedölt hitelek Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek