Hiteles lapszemle

Kilenc ország csődjével riogat az IMF
államadósság IMF csőd
2010.09.02. - válság

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) aggodalmának adott hangot amiatt, hogy több fejlett ország olyan mértékű eladósodáshoz közelít, ami a pénzpiacokon pánikot okozhat.

A Washingtonban közzétett tanulmányában ugyanakkor a szervezet túlzottnak tartotta azokat a félelmeket, amelyek szerint a kormányok fizetésképtelenné válhatnak.

A szóban forgó tanulmányban - amelyből a dpa német hírügynökség ismertetett részleteket - az IMF 23 ország adóssághelyzetét vizsgálta. A többi között megállapította: Görögországot, Olaszországot, Portugáliát és Japánt fenyegeti leginkább az a veszély, hogy elveszítheti pénzügyi játékterét. A fenyegetett országok második csoportjában az IMF szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Spanyolország, Izland és Írország található

A legnagyobb játéktérrel az IMF becslése szerint Ausztrália, Dánia, Dél-Korea, Új-Zéland és Norvégia rendelkezik. Ezek azok az országok, amelyek a leginkább képesek megbirkózni a globális gazdaság új kihívásaival - értékelte a valutaalap.

A  nemzetközi pénzügyi szervezet úgy ítélte meg, hogy az adósságküszöb elérése az állami kamatterhek nagymértékű megnövekedéséhez vezethet. Ennek kapcsán az IMF emlékeztetett a Görögországban történtekre. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindennek nem kell szükségszerűen pánikot okoznia a pénzpiacokon. A pénzpiacok túlértékelik annak kockázatát, hogy az említett országok bármelyike is az adósságok átütemezésére kényszerülne - szögezte le jelentésében a Nemzetközi Valutaalap.

Az eredeti cikk itt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek