Hiteles lapszemle

A kormány előtt az adósok mentőöve
mentőőv NET jelzáloghitel közüzemi tartozás bérlakás
2010.09.03. - válság

Már tart az egyeztetés a bajba került lakáshitelesek mentőövéről, de a közüzemi hátralékot felhalmozók is számíthatnának segítségre - írta az Origo.

A bajba került lakáshiteleseket megsegítő eszközkezelő társaság több verziójáról is tart az egyeztetés, a végleges előterjesztés még nem készült el. Egy kiszivárgott tervezet szerint a közüzemi díjhátralékot felhalmozók is számíthatnának a segítségre - számolt be az Origo. A portál információja szerint a szerdai kormányülés napirendjén már szerepelt a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) koncepciójának kérdése.

A kormányzati kommunikációs államtitkárságon az Origo érdeklődésére annyit közöltek, hogy a kormány-előterjesztésnek október 15-ig kell elkészülnie. A kormány a törlesztésképtelen jelzáloghitel-adósok lakásainak megmentésére hivatott állami alappal szándékozik kezelni a hitelpiacon kialakult helyzetet. A PSZÁF adatai szerint ma már több tízezer adós összesen 460 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitelének törlesztése van 90 napon túli késésben.

A Hírszerző korábbi értesülése szerint a tervezet három lépcsőfokot tartalmaz a bajba jutott adósoknak. Az alap először a hitel visszaállításában próbálna segíteni, könnyítésekről való egyeztetéssel, második lépcsőben állami garanciát kínálna, és ha ez sem segít, akkor vásárolná meg a jelzáloggal terhelt ingatlant, melyet a lakók bérlőként tovább használhatnának. Maga az eszközkezelő tehát csak a harmadik lépésben vállalná át a hitelt azzal a feltétellel, hogy az ingatlan is állami tulajdonba kerül, igaz, azt visszabérelhetné az adós.

A tervek szerint az önkormányzatoknak kellene állami részfinanszírozással kiváltaniuk a hitelt.

Az eredeti cikk itt olvasható

 

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek