Hiteles lapszemle

Már idén megmenekülhetnek a hitelesek
devizahitel parlament válság hitelválság
2010.09.15. - hitel

Még az idén hatályba léphetnek azok a jogszabályi változások, amelyek a Fidesz nyolcpontos, a bajba jutott lakáshiteleseket megsegítő csomagját tartalmazzák. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a párt gazdasági kabinetvezetője azt követően jelentette ezt be, hogy kedden találkozott a hitelfelvevők érdekképviseleti szerveivel. Utóbbiak képviselője az egyeztetetést követő sajtótájékoztatón azt mondta: a konszenzust keresik, de volt több kritikus pont is a javaslatok között.

Rogán Antal közölte: a tervek szerint a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló jogszabályt és az ahhoz kapcsolódó törvényeket kívánják módosítani, ezeket még októberben benyújtják a parlamentnek. Úgy vélekedett, hogy a hitelfelvevők képviselőivel lefolytatott megbeszélés konstruktív volt, a szervezetek nem fogalmaztak meg teljesíthetetlen követeléseket, és felelős magatartást tanúsítottak. Kiemelte: a bankszövetség képviselőivel a tervek szerint pénteken találkoznak, és remélhetőleg e szervezet is konstruktív magatartást tanúsít majd.
   
A politikus leszögezte: a Fidesz nem fogalmaz meg diktátumot a bankszövetségnek, kíváncsi annak véleményére is, szakértőit szeretné bevonni az előkészítésbe, de elvtelen kompromisszumot nem kíván kötni, a nyolc pont tartalmához ragaszkodni fog.
   
Madarasi Tibor, a Pénzügyi Szervezetek Lakossági Figyelője Közhasznú Egyesület elnöke annyit tett hozzá: közösen folytatják a munkát, és a konszenzust keresik a társadalmi béke érdekében. A tárgyalások tartalmáról azt közölte: voltak javaslatok, amelyekben nem volt vita, ilyen az egyoldalú szerződésmódosítás, vagy az önkényes kamatemelés tilalma, de több kritikus pont is akadt az elképzelések között. Példaként említette a magáncsőd intézménye híján a "tiszta lappal indulás jogának" megteremtését.
   

A Fidesz két képviselője a szeptember 9-i, tapolcai frakcióülés után jelentette be, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot dolgoznak ki a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére; ezek között szerepel egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás, az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.
Kósa Lajos ehhez annyit tett hozzá, miszerint jellemző a károsultak hozzáállására, hogy jelezték: ez a megoldás veszélyeket hordoz magában, azzal, hogy a fizetni tudó, de különböző okok miatt fizetni nem akarók visszaélnek a lehetőséggel.
   
A Fidesz ügyvezető alelnöke a nyolc pontról szólva rögzítette: a javaslatcsomag a nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők megsegítéséről szól, közte a deviza és a forint alapú hitellel bírókról; azokon kívánnak segíteni, akik ezt maguk is próbálják megtenni, de nehéz helyzetbe jutottak.
   
A kormánypárt által képviselt alapelvekről pedig annyi mondott: aki hitelt vesz fel, azt vissza kell fizetnie; a javaslatcsomag nem veszélyezteti a magyarországi hitelezési rendszert, a modern gazdaság hitelezés nélkül nem működik; a közös kockázatviselés elve mentén "együtt sírunk, együtt nevetünk", így a hitelnyújtónak és a hitelfelvevőnek is kockázatot kell viselnie. Ezeket az elveket a bankszövetséggel tárgyalva is világossá teszik - emelte ki.
   
Kósa Lajos aláhúzta azt is: meggyőződésük, hogy a probléma előidézése egyértelműen a szocialisták felelőssége. Mesterházy Attila, még Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt mellett a Tízek Társasága tagjaként ígérete meg, hogy a szocialista kormány folytatja elődje által megkezdett, kamattámogatott forint alapú lakáshitelezést, de "hazudtak, Mesterházy Attila személyesen is felelős ebben", hiszen a rendszert felszámolták - fogalmazott. Hozzátetette: helyette becsalták az embereket a devizaalapú hitelezési rendszerbe, és nem figyelmeztették kellő súllyal őket a komoly kockázatokról.
   
Rogán Antal kérdésre válaszolva kiemelte: a már meglévő szerződések esetében a jövőbeni hátrányos szerződésmódosításokat meg tudják tiltani a tervezett változtatásokkal. Úgy vélekedett, hogy az új jogszabályi feltételek mellett is megtalálják majd a "tisztes profittal kalkuláló" bankok a számításaikat. Kósa Lajos elmondta még: a jogszabályokról a tervek szerint sürgős kihirdetést kérnek majd a köztársasági elnöktől. Mindketten aláhúzták azt is, hogy az ügyfelek érdekeit akarják védeni, a visszaélést pedig igyekeznek kizárni a jogszabályok megfogalmazásával.

Eredeti cikkitt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása Állami alap segít a devizahiteleseknek A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Ki védi meg a devizahitelest? Fanyalog az ellenzék az egykulcsos adó miatt Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni Továbbra is titkolják a bankok hitelbírálati szisztémájukat Újraindítanák a devizahitelezést őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Bankok feketelistája: kétes ügyleteket is gond nélkül pénzeltek Mire számítsanak a devizahitelesek? A kormány előtt az adósok mentőöve Így segítene a kormány a devizahiteleseken Forinthitel körkép K&H forinthitel gyorsított hitelbírálattal Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Szász Károly: az adósoknak vissza kell fizetniük a felvett hiteleket Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Lesz többféle autóhitel: sorban állnak a kereskedők az engedélyért Mit várhatna a deviza hitelesek 2011-ben Egy kis újdonság Vizsgáztat a PSZÁF Hitel helyett megtakarítás Az OTP válasza a kormány Otthonvédelmi Akciótervére Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Ki bérel lakást? Sokat érnek a bedölt hitelek Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek