Hiteles lapszemle

Energiatakarékossági díj
EON energiatakarékosság megtakarítás háztartás
2010.09.17. - energiatakarékosság

Ha autót veszünk, természetes, hogy megnézzük, mennyit „eszik”. Érdekes módon tévé, hűtő vagy például mosógép vásárlásakor a takarékosság csak az utóbbi időben vált fontos szemponttá.

Ha autót veszünk, természetes, hogy megnézzük, mennyit „eszik”. Érdekes módon tévé, hűtő vagy például mosógép vásárlásakor a takarékosság csak az utóbbi időben vált fontos szemponttá.

Ma már szinte közhelynek számít, hogy aki takarékoskodik az energiával, nemcsak a környezetét védi, de pénzt is spórol. Világos, hogy két azonos méretű és tudású, de különböző

 

fogyasztású hűtő közül az „A+” energiaosztályút érdemes választani, viszont honnan tudjuk

meg, hogy két „A+” osztályú hűtő közül melyik a takarékosabb? Más termékek, például tévé

vásárlásakor pedig eddig még ennyi támpontot sem kaptunk.

Az E.ON egyedülálló kezdeményezése, az idén első alkalommal kiosztott Energiatakarékossági Díj, mostantól segítséget nyújt a legtakarékosabb készülékek kiválasztásához.

A tavasszal meghirdetett pályázatra 13 cég összesen 59 terméket nevezett. A nyár folyamán 11 kategóriában 49 terméket vizsgáltak, amelyek közül azok kapták az elismerést, amelyek független szakértők vizsgálata alapján a legkevesebb energiát fogyasztották.

Az LCD vagy plazmatévék, mosógépek, hűtők, mikrohullámú sütők, vízforralók és porszívók fogyasztásának mérésére az E.ON Európa egyik legelismertebb minősítő intézetét, a TÜV Rheinlandot kérte fel. Persze egy 80 és egy 120 cm képátmérőjű tévé fogyasztását ugyanúgy nehéz lenne összevetni, mint egy 5 és egy 10 kg kapacitású mosógépét, ezért a szakemberek sok készülék esetén több alkategóriát alakítottak ki. Mivel a vásárlók számára nem az ideális körülmények között mért, hanem a valós fogyasztási adatok a fontosak, a TÜV szakértői a laborokban az otthoni használatot utánozták. A porszívóknál például azt mérték, hogy a készülékek azonos mennyiségű tesztpor eltávolításához mennyi áramot használnak, míg a mosógépeknél arra voltak kíváncsiak, mennyit fogyasztanak, mire ugyanazzal a programmal 4 kg pamut ruhát kimosnak. Az eredményekből kiderült, hogy a nyertesekkel a vásárlók is nyernek, méghozzá nem is keveset: az első helyezett mosógéppel 5-6, a hűtővel 7-8, a grilles mikrosütővel közel 10, a porszívóval pedig akár 15 ezer Ft-ot takaríthatnak meg évente.

Ha tehát a közeljövőben műszaki cikk vásárlását tervezi, érdemes felkeresnie a www.eondij.hu [1] oldalt, ahol nemcsak a legtakarékosabb készülékeket találhatja meg, de az Energiatakarékossági Díjról is mindent megtudhat.

Az eredeti cikk itt található.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek