Hiteles lapszemle

Állami alap segít a devizahiteleseknek
deviza devizahitel állam Matolcsy
2010.05.20. - devizahitel

Egy állami alap révén tudják majd a bajba jutottak lakáshiteleiket devizaalapúról forint alapúra váltani - mondta Matolcsy György, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő vezetője a HírTV Kontraszt című műsorában, aki bejelentette azt is, hogy 2011. január 1-jén indulhat a családi adózás, francia mintára. 2010. május 10., 11:3

Az Orbán-kormány leendő minisztere a hétfőn megismételt vasárnap esti Kontraszt című műsorban kifejtette: jelenleg 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása, az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés, plusz a kamat 1.254 milliárd forint, ugyanannyi, mint az államadósság után fizetett kamat. Ez azért van, mert a kormány és a jegybank "eltűrte, elnézte, sőt asszisztált" ahhoz, hogy a bankrendszer devizában hitelezte a lakosságot - vélekedett.

A miniszteri szék várományosa leszögezte: nem engedhető meg, hogy az emberek tömegei az utcára kerüljenek. Úgy vélekedett, hogy 300 ezer család van közvetlen veszélyben.

Az első, segítő lépés az, amit a bankrendszer önmaga is elkezdett, amikor hitelvédő programot indított - mondta. Hozzátette, aki abban nem képes "megkapaszkodni", annak egy állami alap révén kell felkínálni a lehetőséget, hogy megfelelő feltételekkel átváltsa a devizahitelét forintra.

Ha a forinthitel már biztonságos, mert nincs árfolyamkockázata, és azt tudja fizetni a hitelfelvevő, akkor a megoldás rendben van - vélekedett.

Ha a hitelfelvevő nem tudja az átváltott forinthitelt sem fizetni, akkor lehetőséget kell adni arra, hogy ez az állami alap megvásárolja a lakástulajdont és bérletté alakítsa át - emelte ki.

Matolcsy György szerint ebben az ügyben a bankrendszer nélkül nincs megoldás, annak részt kell vállalnia forrásokkal, szakértelemmel, technikával, és ez részben "erkölcsi kötelessége". Közölte, a bankrendszer is "benne volt ebben az egész nyolc évben, az is tolta a hitelfelvevőket a devizahitel irányába". Szerinte változtatni kell azon is, hogy a bankoknak ma egyoldalú szerződésmódosítási lehetősége van.

Közölte: a tervek szerint 2011. január 1-jétől, a három éves adóreform második lépéseként bevezetik a családi adózást. Ez a francia adórendszerre fog hasonlítani, ahol az első gyermek után is jár adókedvezmény, a második után több, de a legtöbb három után. A kedvezmény bizonyos jövedelemhatár felett már nem jár, azaz a "milliárdosok, milliomosok nem kaphatnak ugyanolyan adókedvezményt, mint közepes jövedelmű középosztálybeliek".

Bizonyos jövedelem alatt, ha két kereső van, akkor azok jövedelmét összevonva, gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás - fogalmazott.

Mindent meg kell tenni ugyanis, hogy több gyermek szülessen a középosztálybeli családokban - szögezte le.

A bürokrácia csökkentéséről úgy vélekedett: Magyarország drágán, pazarlóan, rosszul működő állammal rendelkezik. Új rendszert építenek majd, a bürokrácia csökkentésével 800 milliárd forint takarítható meg.

Matolcsy György leszögezte: a magyar vállalkozók számára piac, hitel, tőke, alacsonyabb bürokrácia és alacsonyabb adó kell.

A piacról azt mondta: energia hatékony, -takarékos programokat indítnak majd a "zöld bank" segítségével. Aláhúzta: 800 ezer-1 millió otthont újítanak majd fel egy év alatt e program keretében.

Emlékeztetett: Orbán Viktor megállapodott Demján Sándorral, hogy a következő időszakban a még fennmaradt 3 ezer milliárd forintnyi európai forrás felét adják oda, a mai 14 százalék helyett a hazai kis- és középvállalkozásoknak; illetve olcsóbb hiteleket nyújtanak majd azáltal, hogy a "jegybanki kamatot leszorítjuk" és egyharmaddal csökkentik a bürokráciát, három év alatt pedig egyharmaddal az adóterhelést.

Arra kérdésre, hogy nem hátrány-e, hogy nem lesz önálló Pénzügyminisztérium, azt válaszolta: a hosszú, és közép távú gazdasági érdekeknek kell alárendelni a rövid távú pénzügyi érdekeket, ami nem jelenti azt, hogy nem erősek a költségvetés érdekei.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban e két érdek egyensúlyban lesz - mondta a leendő miniszter. Hozzátette: az a feladata a miniszternek, hogy az érdekeket összehangolva a leggyorsabb növekedés, a leggyorsabb munkahelyteremtés egyensúlya érvényesüljön. Elmondta, hogy hat plusz két államtitkára lesz a tárcának.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Mire számítsanak a devizahitelesek? Így segítene a kormány a devizahiteleseken Már idén megmenekülhetnek a hitelesek Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek