Hiteles lapszemle

Saját javaslatokkal állt elő az MNB a hitelesek megsegítésére
adósvédelem hitel devizahitel MNB Fidesz
2010.09.28. - hitel

A Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes képviselők által felvetett nyolc ponthoz hasonló, ám a hitelezési gyakorlat kiszámíthatóságát szem előtt tartó javaslatokat tett ma közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelesek megsegítése érdekében.

A Magyar Nemzeti Bank a bankok erőfölényének megszűntetése és a hiteltörlesztők fokozott védelmének érdekében már korábban jogszabályok megalkotására tett javaslatot - emeli ki az MNB közleménye. Az MNB által kidolgozott megoldáscsomag célja hasonló, mint a Rogán Antal és Kósa Lajos képviselők által felvetett 8 pont szándéka, ugyanakkor úgy vélik, az MNB javaslatai figyelembe veszik az üzleti környezet kiszámíthatóságát, nem rontják a bankok hitelezési hajlandóságát, így támogatják a magyar gazdaság fellendülését. Az MNB szerint a bankok erőfölénye főként a hiteltermékek árazásában jelenik meg, így a jegybank úgy látja, hogy az ügyfél és a bank viszonyában ezen a ponton szükséges beavatkozni. Ezért az MNB azt javasolta a jogszabályalkotásért felelős Kormány számára, hogy alkosson jogszabályt, mely szerint:

- a fogyasztók számára kétféle hiteltermék kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék;
- illetve e szabályok a fennálló hitelállományra is alkalmazandóak legyenek.

Ezen túl menően, egyetértve a PSZÁF által felvetett, a devizahitelek törlesztési árfolyamával kapcsolatos problémával, felhívta a jogalkotó/szabályozó figyelmét olyan jogszabály megalkotásának szükségességére, mely:

- kizárja a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését;
- korlátozza a marzs lehetséges mértékét;
- illetve lehetővé teszi a hitelek devizában történő törlesztést is.

A nemrégiben napvilágot látott, Rogán Antal és Kósa Lajos képviselők által felvetett 8 pont szándékával, azaz a bankok erőfölényének megszűntetésével és a hiteltörlesztők fokozott védelmével a jegybank egyetért. Ugyanakkor fontos szerintük hangsúlyozni, hogy a javaslatok az ügyfél és a bank viszonyában nem a megfelelő ponton avatkoznak be, így a problémát valójában nem kezelik, sőt nem kívánt következményekkel járhatnak. A képviselői előterjesztés közül a késedelmi kamat elengedésére, a hitelfutamidő egyoldalú meghosszabbítására és a "tiszta lapra" tett javaslatok (a banki követelésnek a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 100 százalékában való maximalizálása) kiszámíthatatlan üzleti környezetet teremtenek és nagyban ronthatják az adósok hitel-visszafizetési hajlandóságát, illetve emiatt arra késztethetik a bankokat, hogy egyre kevésbé hitelezzenek - vélik a jegybanknál. Így a beavatkozás látszólag védi az ügyfelek érdekeit, valójában azonban a hitelhez jutás megnehezülésén keresztül éppen a szándékolttal ellentétes hatást válthat ki.

 

A hitelesek megsegítését célzó javaslatok
Kósa Lajos és Rogán Antal fideszes képviselők javaslatai

1. Az ügyfél számára hátrányos esetekben megtiltanák az egyoldalú szerződésmódosítást.
2. Tiltanák az önkényes kamatemelést.
3. Előírnák a középárfolyam alkalmazását.
4. Megteremtenék az ingyenes előtörlesztés lehetőségét.
5. Automatikusan öt évvel meghosszabbítható legyen a törlesztési idő.
6. Az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének szász százalékát nem haladhatná meg.
7. Tartós fizetésképtelenség esetén megtiltanák minden büntetőkamat, késedelmi kamat, valamint extra díj és költség felszámítását.
8. A felsoroltak nem terjedhetnek ki sem az üzleti célú befektetésekre, sem a második vagy harmadik ingatlanhitelezésére.

A Magyar Nemzeti Bank javaslatai

1. A fogyasztók számára kétféle hiteltermék legyen kínálható a jövőben: nem növelhető felárral referenciakamathoz kötött vagy hosszabb (években mérhető) kamatperiódusra rögzített kamatozású termék.
2. E szabályok a fennálló hitelállományra is alkalmazandóak legyenek.
3. Zárják ki a törlesztésnél alkalmazott árfolyamrés ügyfelek számára hátrányos szélesítését.
4. Korlátozzák a marzs lehetséges mértékét.
5. Tegyék lehetővé a hitelek devizában történő törlesztést is.

  

  
Az MNB javaslatai mérsékelt hatásúnak, egyúttal piackonformnak tűnnek Rogán Antal és Kósa Lajos javaslataihoz képest. A fent általunk öt pontba szedett javaslatok közül az

1. pont némileg szigorít a Magatartási Kódexben foglaltakon, hisz csak abban az esetben tenné lehetővé a kamat emelését, amikor a bank forrásköltsége megemelkedik. Míg a bank számára ez egyes esetekben (pl. jogszabályváltozás miatti alkalmazkodás) a jövőben a bevétel elmaradását jelentheti, az ügyfelek számára jelenleg nem jelent érdemi könnyebbséget, hisz az ügyfelek korlátozott teherviselőképessége miatt nem jellemzőek az egyoldalú kamatemelések. Ami a rögzített kamatperiódusok alkalmazását illeti, ez a források lejáratának hosszabbodásával (pl. jelzáloglevelek kereskedelmi bankok általi kibocsátásának és piacának megteremtése révén) válhat tömegesebbé.

A 2. pont a meglévő hitelesek szempontjából csak akkor jelent könnyebbséget, ha egyúttal a kamatfelár jelenleginél alacsonyabb szinten történő rögzítését is jelenti.

A 3. és a 4. pont a fideszes nyolc ponttal és a PSZÁF korábbi javaslatával rokon javaslat, ám ezeknél enyhébb, hisz nem a rés eltüntetésére, csak korlátozására vonatkozik, ugyanakkor jogi szempontból megvalósíthatóbb ez a kezdeményezés.

Az 5. pont a Magatartási Kódex egyik pontját (mely szerint a végtörlesztést devizában is el kell fogadniuk a bankoknak) szélesítené ki a törlesztés teljes periódusára. A bankok számára ez nem jelentene számottevő veszteséget, hisz csak azon ügyfelek esetében van jelentősége, akik devizás jövedelemmel rendelkeznek.

A fideszes javaslatok közül a piaci gyakorlatot figyelembe vevő pontok, illetve a fenti MNB-s javaslatok összefésülése jó iránynak tűnik, kérdés, a jól ismert ellentétek fényében erre van-e esély. Összességében azonban megállapítható, a hitelesek jó része számára egyik javaslat sem jelent érdemi könnyebbséget, a legjobban továbbra is azok járnak, akik időben törlesztik tartozásukat.

Az eredeti cikk itt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek
Nem szükséges a költségvetés pénzbeli szerepvállalása Állami alap segít a devizahiteleseknek A biztonságra vágyó adósoknak lehet jó a Fidesz ötlete Ki védi meg a devizahitelest? Fanyalog az ellenzék az egykulcsos adó miatt Orbán: Legalább 12 menetre kell készülni Továbbra is titkolják a bankok hitelbírálati szisztémájukat Újraindítanák a devizahitelezést őszre elkészül a devizahiteleseket segítő csomag Meghalt a frankhiteles! Adósságot hagyott hátra, pedig volt biztosítás Százezer családot kellene megmenteni a kilakoltatástól Frankhitel könny(ítés)ek: nesze semmi, fogd meg jól CHF hitel lakástakarékkal Bankok feketelistája: kétes ügyleteket is gond nélkül pénzeltek Mire számítsanak a devizahitelesek? A kormány előtt az adósok mentőöve Így segítene a kormány a devizahiteleseken Már idén megmenekülhetnek a hitelesek Forinthitel körkép K&H forinthitel gyorsított hitelbírálattal Drágák-e a lakossági hitelek Magyarországon? Szász Károly: az adósoknak vissza kell fizetniük a felvett hiteleket Átköltöztethetik a lakáshitelest egy kisebb lakásba A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük Garzonba tuszkolhatják a bukott frankhiteleseket Lesz többféle autóhitel: sorban állnak a kereskedők az engedélyért Mit várhatna a deviza hitelesek 2011-ben Egy kis újdonság Vizsgáztat a PSZÁF Hitel helyett megtakarítás Az OTP válasza a kormány Otthonvédelmi Akciótervére Eddig csak zsebből végtörlesztettek Megéri-e forinthitelre váltani Kinek segíthet az eszközkezelő? Most a Bankszövetség keres megoldás a devizahiteles problémára Ki bérel lakást? Sokat érnek a bedölt hitelek Miből törlesztettek a végtörlesztők? Mit kínál a Bankszövetség? Változtak az Eszközkezelő feltételei Nem a bankok indítják a végrehajtási eljárásokat Húsz család költözhet Ócsára Kitolódik az árfolyamgát Újra lehet pályázni az ócsai lakóparkba Ismét bővül a Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolható lakások köre Újabb mentőcsomag készül bedőlt hiteleseknek Kiderült, melyik bank segít bedőlt adósainak Kiderült, melyik bank segít a bedőlt adósnak (helyreigazítás) Minden harmadik jogosult lépett be eddig az árfolyamgátba Számtalan címen kaphatnak költséget a nyakukba a bajba jutottak

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek