Hiteles lapszemle

A frankhiteleseknek már semmire nincs pénzük
devizahitel CHF törlesztés fogyasztás
2010.09.29. - válság

A második negyedévben tovább csökkentek a háztartások fogyasztási kiadásai, ráadásul gyorsabban, mint az előző három hónapban. Ez azért meglepő, mert a lakosságot nem érték újabb megszorítások, a fogyasztási cikkek árai sem növekedtek komoly mértékben és a kormány által bevezetett ármoratórium is segített az energiaköltségeket kordában tartani.

Egyik magyarázat a svájci frank erősödéséből fakadóan a háztartási kiadások visszafogása lehet: az első negyedévhez képest közel 6 százalékkal gyengült a forint az alpesi devizával szemben – írja [1] a Napi Gazdaság. Ugyanezen időszak alatt a devizahitelek állománya a közel 5200 milliárd forintról csaknem 14 százalékkal emelkedett, amin belül az átértékelések hatására több mint 800 milliárd forinttal nőtt a hitelállomány, miközben a törlesztések miatt negatív volt a tranzakciók egyenlege.

Ez a folyamat magyarázattal szolgálna, a nagyrészt júniusra eső árfolyamgyengülés azonban júliusban éreztette először hatását a törlesztőrészletekben. Másrészt a svájci frank gyengülése augusztus végén, szeptember elején volt kifejezetten markáns - a második negyedévhez képest csaknem 9 százalékkal gyengült ebben az időszakban a forint. Ugyanakkor a lakosság óvatossága magyarázattal szolgálhat: a háztartások előre felkészültek az árfolyamsokkra, tanulva a tavaly tavasszal tapasztalt gyengülésből.

Másik magyarázó tényező lehet, hogy a nyár eleji, kifejezetten rossz idő nemcsak a mezőgazdaság teljesítményét vetette vissza, hanem a lakosság költekezéseire is kedvezőtlenül hatott. A kiskereskedelmi forgalom visszaesése kisebb volt a fogyasztási kiadások csökkenésének üteménél, ami a szolgáltatásokra - így a turizmusra - fordított kiadások erősebb csökkenésére utalhat.

A harmadik ok a lakossági megtakarítások alakulása lehet: az MNB adatai szerint a második negyedévben csaknem 500 milliárd forintra rúgott a háztartások nettó finanszírozási képessége - ilyen magas utoljára 2008 végén volt.

A következő hónapokban feltehetően a megtakarítások állománya stabilizálódik, és ugyan jelentős fogyasztásnövekedésre 2011 második feléig nem számíthatunk, ez év végére stagnálásba fordulhat a lakossági kiadások eddigi csökkenése. Ám sok szakértő számol azzal, hogy a harmadik negyedévben a GDP negyedéves alapon újra stagnálhat - akár csökkenhet -, amiben jelentős szerepet játszhatnak a devizahitelesek növekvő terhei.

Az eredeti cikk itt olvasható.

   
Kapcsolódó fogalmak

Kapcsolódó cikkek

Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek