Pénzügyi fogyasztóvédelem

Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

 

A Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogutódja, a Magyar Nemzeti Bank szervezeti egysége.

Célja a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása és támogatása, valamint a rendszer szereplőinek a rendszerbe és egymásba vetett bizalmának helyreállítása és megerősítése az integrált felügyeleti eszköztár segítségével.

Fő feladata  a mikró-és makroprudenciális felügyelet, azaz az egyes intézmények vizsgálata és ellenőrzése, melynek célja a betétesek, befektetők érdekeinek védelme. Emellett piacfelügyeleti és pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat is ellát.

Működési területe a teljes pénzügyi rendszer (pénzpiaci, pénztári, tőkepiaci és biztosítási szektor, illetve a független közvetítők).

 

Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: 06-40-203-776

Web: felugyelet.mnb.hu/fogyasztoknak

 

 

 

Pénzügyi Békéltető Testület

 

A Pénzügyi Békéltető Testület ( PBT ), a Magyar Nemzeti Bank szervezeti keretein belül működő, de szakmailag független, nem utasítható szervezet.

Feladata az ügyfelek és a pénzügyi szolgáltatók közötti viták hatékony, gyors rendezése.

A PBT az előtte folyó eljárásokban, a hiánytalan kérelem beérkezésétől számított 60 belüli időpontra meghallgatást tűz ki és az eljárást 90 napon belül befejezni.

Az eljárásért sem a kérelmezőnek, sem a pénzügyi szolgáltatónak fizetni nem kell, de a felmerült költségeket (ha van ilyen) a felek maguk viselik.

A PBT által meghozott döntések nem érintik a fogyasztóknak azt a jogát, hogy bírósághoz fordulhat.

A PBT előtti eljárásban személyes vagy meghatalmazott általi eljárás is lehetséges.

 

Ügyfélszolgálat telefonos elérhetősége: 06-1-489-9700

Web:felugyelet.mnb.hu/pbt

 

  

Pénzügyi Tanácsadó Iroda

 

A Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat ingyenes, pártatlan pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást nyújt Magyarország 11 megyeszékhelyén.

 Az Irodahálózatot a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) működteti.

 A tanácsadó irodákban a fogyasztó (személyesen, telefonon, e­mailben és levélben) segítséget kap, hogy pénzügyi panasza rendezéséhez a leghatékonyabb megoldással élhessen.

 A szerződéskötés előtt segítséget kaphat a bankok, biztosítók, más pénzügyi szolgáltatók működéséről. Életviteli,háztartási, gazdálkodási tanácsokat kérhet.

 Megismertetik az adósokat segítő állami programokkal (pl. árfolyamrögzítés, Nemzeti Eszközkezelő programja,elszámolási törvény).

 Pénzügyi döntések előtt nem csak jutalék orientált ügynök/ügyintézők ajánlatát, hanem egy független, pártatlan, szakszerű tanácsadó véleményét is kikérheti.

 Olyan hasznos kiadványokra hívják fel figyelmét, amelyek segítségére lehetnek egy­-egy vitás ügy vagy döntéshozatal során.

 

 Az egyes irodak telefonos elérhetősége az alábbi linken: www.penzugyifogyaszto.hu/tanacsado_irodaink/

Web: www.penzugyifogyaszto.hu

 

 


Fogalomtár Hiteles lapszemle Hasznos linkek Archív Bejelentkezés
Ha már regisztrált, itt tud bejelentkezni!

Elfelejtettem a jelszavam

Ha még nem regisztrált a bejelentkezéshez itt regisztrálhat!

Regisztráció
Támogatóink
2010 © MMSZ Egyesület - Minden jog fenntartva!      Impresszum     Adatvédelem     Oldaltérkép     Kapcsolat/Elérhetőségek